Jak w domu przygotować pyszną latte macchiato?

kawa

Picie kawy to swoisty rytuał. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznego, pobudzającego espresso, pysznego cappuccino czy łagodnego latte macchiato. Są też zwolennicy kawy parzonej po turecku lub tradycyjnej, najpopularniejszej, rozpuszczalnej. Wybór jest ogromny.  Kawa przygotowana i podana w kawiarni wielu osobom smakuje jednak bardziej niż ta serwowana w domu. Dobrze  mieć świadomość, że najmodniejszą obecnie latte macchiato można przygotować samodzielnie w domu. Nie trzeba do tego wcale drogiego ekspresu. To bardzo proste i wcale nie zajmuje tak dużo czasu. Pyszną latte można przygotować w 10 minut.

Latte macchiato?

Co kryje się pod tą specyficzną nazwą? To inaczej ciepły napój kawowo – mleczny, oczywiście z delikatną pianką. Smakuje wybornie, szczególnie kobiety upodobały sobie ten rodzaj kawy. Poza tym napój ten  wygląda dość  efektownie, co dodatkowo sprawia, że chętnie go pijemy. Latem bariści ( osoby zajmujące się zawodowo parzeniem i podawaniem kawy) polecają latte mrożoną. To doskonałe rozwiązanie, gdy żar leje się z nieba, a jednak bez kofeiny nie potrafimy funkcjonować.

Przygotuj się, czyli szklanka do latte i spieniacz.

Zanim zdecydujemy się na serwowanie latte w zaciszu własnego domu warto się do tego przygotować i odwiedzić sklep z artykułami gospodarstwa domowego. Potrzebne nam będą wysokie, przeźroczyste szklanki do latte. Można je kupić w komplecie i podawać ten rodzaj kawy przybyłym w odwiedziny gościom. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w długie deserowe łyżeczki do latte. By przygotować idealną kawę dobrze jest również kupić spieniacz do mleka. To niewielkie urządzenie pozwala w kilka sekund przygotować mleczną piankę. Kosztuje niewiele, dlatego warto zainwestować w ten produkt.

Krok po kroku, czyli jak zrobić latte w domu?

Od czego rozpoczynamy przygotowywanie mlecznego napoju, jeśli nie posiadamy ekspresu?  Najpierw przygotowujemy w sposób tradycyjny filiżankę kawy rozpuszczalnej lub parzymy napój w kawiarce. Następnie przygotowujemy spienione mleko ( dobrze je wcześniej lekko podgrzać)  i wlewamy do wysokiej szklanki. Do mleka powoli wlewamy kawę, by utworzył się specyficzny wzór. Całość można posypać kardamonem, cynamonem , wanilią lub czekoladą i cieszyć się smakiem latte  w zaciszu własnego domu. Jak się okazuje, przygotowanie tego napoju jest dziecinnie proste. Można oczywiście użyć także mleka roślinnego, by przygotować wersję fit.

Latte macchiato może być doskonałą alternatywą dla tradycyjnej kawy parzonej czy rozpuszczalnej. Wygląda efektownie na każdym przyjęciu, dlatego warto nauczyć się serwować latte we własnym domu. Latte można podawać także dzieciom, wykorzystując do tego zdrową kawę zbożową. Polecam.

Jeżeli uważasz się za pasjonata małej czarnej, koniecznie sprawdź, jaki ekspres do kawy możesz zabrać na wakacje.

melisa Poprzedni post Jak działa melisa?
Następny post Yerba mate: co warto wiedzieć?