Jak przygotować pyszną mrożoną kawę?

Nawet najwięksi miłośnicy kawy latem potrafią z niej czasem zrezygnować. Gdy temperatura za oknem zaczyna niebezpiecznie przekraczać wartość trzydziestu stopni C w cieniu, raczej nikt nie ma ochoty na gaszenie pragnienia gorącymi naparami. Na szczęście nie trzeba wtedy tak zupełnie rezygnować z raczenia się codzienną porcją kofeiny. Wystarczy przyjąć ją pod inną postacią, czyli pod postacią kawy mrożonej.

Przepis na mrożoną kawę

Poniższy przepis na mrożoną kawę każdemu powinien przypaść do gustu. Oczywiście może nie jest to przepis na kawę, jaka jest serwowana w najlepszych restauracjach w Polsce – listę najlepszych kawiarni na Śląsku sprawdzisz na stronie halokatowice.pl. Jednak w porównaniu do kawy z kawiarni w Katowicach, to podany przepis jest prosty i nie wymaga stosowania żadnych specjalistycznych urządzeń. Wystarczy dysponować najzwyklejszym w świecie blenderem, aby taką kawę mrożoną szybko sobie przygotować i błyskawicznie ugasić nią i pragnienie, i apetyt na coś kofeinowego.

Do przygotowania pysznej kawy mrożonej potrzebna jest natomiast dobrej jakości kawa. Najlepiej sprawdzi się ta rozpuszczalna. Dzięki temu, że można ją przygotować nawet w niewielkiej ilości wody, można zalać ją najpierw minimalną porcją wrzątku, a potem uzupełnić mniej więcej szklanką zimnej wody, aby napój od razu stał się chłodny. Potem trzeba go od razu dosłodzić. W tym celu można wsypać do niego dowolną ilość cukru trzcinowego albo po prostu jakiś słodzik, jeżeli chce się, by kawa mrożona nie miała kalorii. Następnie taki kofeinowy słodki roztwór trzeba połączyć z lodem i mlekiem. Najlepiej zrobić to w blenderze kielichowym, umieszczając w kielichu przygotowaną kawę, kilka kostek lodu oraz jakieś 100 ml zimnego mleka bądź napoju roślinnego.

Gotowe. Smacznego!

Tak naprawdę po zmiksowaniu wszystkich składników kawa jest już gotowa. Jeżeli jednak chce się, by przypominała ona bardziej letni deser, zawsze można jeszcze uzupełnić ją lodami waniliowymi albo nawet lodami czekoladowymi – dodatkowe ochłodzenie gwarantowane!

Oczywiście podany wyżej przepis na mrożoną kawę w oryginalnej wersji nie jest niczym dietetycznym, ale wystarczy w pewnych miejscach delikatnie go zmodyfikować, aby chłodny kofeinowy napój praktycznie nie miał kalorii.

Poprzedni post Ile kawy (kofeiny) można wypić dziennie?
Następny post Kiedy warto sięgnąć po kawę i kofeinę?