Główne cechy kawy mielonej i kawy ziarnistej

Wyróżniamy kilka podstawowych odmian kawy. Dwie jej najpopularniejsze formy to kawa mielona oraz kawa ziarnista. Która jest więc zdrowsza, smaczniejsza i po prostu lepsza? A może nie da się tego obiektywnie stwierdzić?

Kawa mielona sprawdza się u osób wiecznie zabieganych. Brak czasu o poranku często uniemożliwia sięgnięcie po czyste ziarna. Zanim bowiem można będzie zalać je wrzątkiem, trzeba je zmielić, a to jednak zajmuj pewną ilość czasu. Kawę ziarnistą da się też przygotować w jakimś zautomatyzowanym urządzeniu (np. ekspresie), ale by to zrobić, trzeba to urządzenie posiadać. Sprzęty do parzenia kawy nie są natomiast zbyt tanie. Za dobry ekspres trzeba dać kilkaset złotych.

Mimo wszystko większość osób jest zdania, że kawa ziarnista ma dużo lepszy smak od tej zmielonej. Odkrywa bowiem przed konsumentem prawdziwe walory ziaren. Tylko w momencie, gdy zaparzy się na świeżo, wydobędą one cały swój aromat i wyjątkowy smak. Kawa mielona może natomiast całymi miesiącami przeleżeć na półce. Nie wiadomo też, kiedy dokładnie została zmielona. A upływ czasu wpływa niekorzystnie na jej smak i zapach.

Jakie napoje można przygotować w ekspresie do kawy?

A co z ceną? Która kawa będzie tańsza? W tym przypadku lepiej wypada akurat kawa mielona. Za jej całkiem spore opakowanie można zapłacić zaledwie kilka czy kilkanaście złotych. Nawet droższe propozycje bardziej renomowanych marek można uznać za względnie tanie. Dobra kawa ziarnista powinna natomiast kosztować przynajmniej te pięćdziesiąt złotych za kilogram. Nie jest to więc niestety zbyt ekonomiczna propozycja. Co to znaczy? Jeżeli dla kogoś najważniejsza jest cena produktu, powinien on sięgnąć po kawę mieloną.

Istnieje jeszcze coś takiego jak kawa rozpuszczalna. Tego akurat produktu nie warto jednak w ogóle kupować. Kawa rozpuszczalna w żadnym wypadku nie jest prawdziwą kawą. Jedyną jej zaletą jest to, że łatwo można ją przygotować, ale to samo oferuje konsumentom kawa mielona, więc jak już to lepiej wybrać właśnie tą.

Poprzedni post Sposób działania ciśnieniowych ekspresów do kawy
Następny post Dlaczego ziarna kawy czasami są tłuste?

Jeden komentarz w temacie “Główne cechy kawy mielonej i kawy ziarnistej

Dodaj komentarz