Dlaczego ziarna kawy czasami są tłuste?

Po otwarciu nowego opakowania z kawą zawsze dokładnie przyglądasz się jej ziarnom. Wiesz, że muszą mieć one odpowiedni kształt, powinny być też zwarte i sprężyste. Czasami niepokoi cię jednak ich powierzchnia. Nierzadko możesz dostrzec, że kawa ziarnista jest błyszcząca. Gdy weźmiesz do ręki jej ziarna, okaże się, że są one lepkie i tak jakby pokryte tłustą powłoką. Zapewne będziesz się wtedy zastanawiać nad tym, czy przypadkiem kawa nie utraciła swoje świeżości i czy nie powinieneś jej wyrzucić. W żadnym wypadku tego nie rób. To, że kawa się błyszczy, jest zupełnie naturalnym efektem wynikającym z uwalniania przez nią tłuszczy.

Ekspres do kawy – dlaczego warto go mieć?

Choć mało kto o tym wie, kawa zawiera pewne ilości kwasów tłuszczowych. Stanowią one od kilku do kilkunastu procent jej zawartości. W ziarnach kawowca można spotkać się m.in. z kwasem stearynowym czy kwasem arachinowym bądź palmitynowym. Są to kwasy zaliczane do grupy tych nienasyconych. Niektóre z nich należą przy tym do rodziny kwasów omega-3 bądź omega-6, jakich niezbędnie potrzebujesz do zachowania prawidłowego zdrowia.

Zanim jeszcze ziarna kawowca trafią do szczelnie zamykanego opakowania i wylądują na półkach w sklepach, poddaje się je procesowi wypalenia. To właśnie dzięki niemu nabierają one unikalnego charakteru. Proces wypalenia odpowiada również za zmianę ich powierzchni. Na ziarnach zaczynają się pojawiać drobne tłuste plamki. Sam możesz je dostrzec, jeśli tylko się im przyjrzysz. Kawa ziarnista stopniowo uwalnia z siebie występujące w niej kwasy tłuszczowe. A wynikiem tego procesu jest właśnie jej połyskująca powierzchnia.

Nie martw się więc, jeżeli zobaczysz, że kupione przez ciebie ziarna są lepkie bądź błyszczące. Nie przejmuj się również, jeśli kawa ziarnista wykaże się wręcz czymś odwrotnym, ponieważ okaże się sucha i matowa. To, jaka jest powierzchnia i struktura ziaren, zależy głównie od procesu palenia. Kawa ciemno wypalana jest zwykle bardziej oleista i tłusta od tej jaśniejszej.

Kilka słów o baristach, znajdziecie tam również nowoczesne fartuchy dla baristów: https://www.sklep.spart.com.pl/blog/kim-jest-barista-i-jakie-ma-obowiazki.html

Poprzedni post Główne cechy kawy mielonej i kawy ziarnistej
Następny post Na co zwracać uwagę podczas wyboru ekspresu do kawy do espresso?

Jeden komentarz w temacie “Dlaczego ziarna kawy czasami są tłuste?

Dodaj komentarz