Jak i czym spienić mleko do kawy w domu?

Nie wyobrażasz sobie poranka bez kubka wyśmienitej kawy? Lubisz delektować się niewielką filiżanką tego pobudzającego napoju po południu, jako dodatek do ciasta i innych deserów? Preferujesz kawę mleczną bardziej niż małą czarną? Nie musisz za każdym razem udawać się do ulubionej kawiarni. Możesz z powodzeniem odtworzyć swój ulubiony kawowy napój we własnym kuchennym zakątku. Świetny efekt aksamitnej pianki uzyskasz, używając w tym celu francuską prasę, znaną jako french press. To proste narzędzie nie dość, że pozwoli ci pić kawę bez fusów, to jeszcze pozwoli ci osiągnąć efekt sztywnej pianki rodem z kawiarnianego cappuccino. Wystarczy, że wlejesz do niego niewielką ilość uprzednio podgrzanego mleka, poruszasz kilka razy siatką w górę i w dół, i pyszna mleczna pianka gotowa! Możesz w tym celu także użyć specjalnego spieniacza do mleka. Znajdziesz niewielkie, niedrogie, ręczne spieniacze, wyposażone w malutką siatkę na końcu. Możesz wybrać również większy, solidniejszy elektryczny spieniacz do mleka. Posiadanie jednego z tych urządzeń pozwoli ci delektować się ulubioną kawą, kiedy tylko najdzie cię na to ochota, komfortowo, bez wychodzenia z domu.

Kawa ziarnista „speciality coffee”

Poprzedni post Ekspres do kawy – dlaczego warto go mieć?
Następny post Kawa ziarnista „speciality coffee”